С екипа на Create Studios снимахме реклама за телевизията в колаборация с агенция Directmedia KRES и нашите партньори от студиото за виртуална продукция Pixelor. Проекта беше предизвикателство, тъй като включваше актьор, папагал и огромен екран, на който се визуализираше виртуалната среда. Разбира се, нашата работа беше да направим така, че всичко това да изглежда добре и реалистично. Днес ще ви покажа как го направихме.

Подготовка за продукцията

Част от сториборда за рекламата

Концепцията за рекламата е на Directmedia KRES, те ни предоставиха сториборда, по който работихме. Преди да започнем със снимането трябваше предварително да уредим неща като кастинг за актьор, войсоувър, гардероб и да намерим папагал, който да е голям, красив и зелен. Цялата визуална концепция на рекламата предвиждаше минималистичен фон, който да не привлича много внимание и силна комуникация на бранда през цвета на папагала и облеклото на актьора. За това трябваше да намерим папагал с цвят близък до зеленото на бранда и съответно зелен пуловер за актьора, което също не беше лесно, явно не уцелихме сезон в който зелените пуловери са на мода.

Кадър от рекламата, с актьора и папагала

Пробен ден, настройка на системите

Преди същинския снимачен ден предпочетох да направим едно пробно снимане в студиото, за да съм сигурен, че технически всичко е изрядно и снимачният ден ще протече гладко с минимален брой непредвидени ситуации. В този ден в студиото бяхме само аз, осветителят, с който работихме по този проект – Тома и 3D специалистът от екипа на Пикселор – Костадин. Собствениците на папагала Соломон, с който избрахме да работим предложиха да го донесат за няколко часа и по време на пробното снимане, което в последствие се оказа много добра идея, защото това му помогна да се запознае с мястото и атмосферата и беше доста по-отпуснат на следващия ден.

Калибриране на камерата спрямо виртуалната среда в Unreal Engine

Виртуалната продукция е технология, която значително улеснява снимането на видео, но в действителност процеса се състои от много движещи се елементи и всички те трябва да работят в синхрон. За конкретния проект бяхме планирали, както статични кадри, така и кадри, които включват движение на камерата. Някои от техническите особености, които трябва прецизно да контролираме са: синхрона в позицията на камерата спрямо виртуалната камера в Unreal Engine. Баланса на бялото на камерата трябва да съвпада с този на екрана и с този на виртуалната среда, същото важи и за осветеността и контраста. Има и още куп подобни дреболии, за които трябва да мислим и да контролираме, за да постигнем максимално реалистичен резултат.

Подготовка на осветлението за заснемане на рекламата.

След като заснехме пробно всички кадри, завършихме подготовката с поставяне на маркери, които отбелязват позициите на камерата и актьорите за всеки кадър, оставихме вече построеното осветление и се прибрахме в нашето студио, за да монтираме пробно видео, което изпратихме на клиента за одобрение и обратна връзка. 

След като минахме целият този процес, вече знаехме какво да очакваме по време на заснемането.

Снимачният ден

Папагалът Соломон беше повече от храбър по време на снимките.

Вече с готов сет и план за действие посрещнахме актьора, папагала, колегите от агенцията и ги запознахме с процеса. Детайлно обсъдихме всички кадри с актьора и се захванахме за работа. 

Грим, гардероб и започнахме да снимаме първите кадри с актьора. След това снимахме общия кадър с актьора и папагала. Накрая останаха самостоятелните кадри на папагала. Тях оставих за накрая, защото работата с животни е специфична и понякога може да отнеме доста време да получим необходимите резултати. За щастие Соломон ни съдействаше, пък и вече беше доста отпуснат.

Фотография

Фотографът Георги Луков от екипа на Create Studios прави рекламни снимки

След като имах всички необходими кадри за рекламата оставих Георги, един от фотографите от Create Studios, да направи няколко снимки на папагала, които ще с използват с рекламни цели.

Екипът зад рекламата. С удоволствие се работи с такива професионалисти.