Днес ще говорим за това – как да се позиционираме пред камерата, как да използваме светлината около нас, за да изглеждаме по-добре, как да ни чуват по-ясно и как освен компютър, можем да използваме телефона си за конферентни разговори с високо качество, докато сме на път.

1. Избор на локация

Когато работим от вкъщи най-хубавата част е, че не сме ограничени до това да работим цял ден на бюро. Може да сме в трапезарията, на дивана в хола, дори в леглото – хората, които не обичат да стават рано знаят!

Но когато ни предстои конферентен разговор е добре да се ориентираме към най-добре изглеждащата част на дома ни. Разходете се между стаите и изберете най-подходящия фон за вашия видео разговор. Ако трябва подредете и разместете някои неща, така че да изглежда адекватно за работна среща.

2. Позициониране

Избягвайте да заставате близо до стената, така ще избегнете появяването на дразнещи сенки и кадърът ви ще има повече дълбочина.

Близо до стенаНа разстояние от стената

Още по-добре е, ако може камерата да е насочена към ъгъла между две стени. Така геометрията на помещението ще насочва вниманието към вас.

Поставете камерата точно над вашия монитор, като същевременно се стремете тя да е нито много ниско, нито много високо, а точно на нивото на очите ви.

Позиционирайте се на комфортно разстояние пред камерата, така че лицето ви да се вижда ясно. Оставете около 3-4 пръста празно пространство над главата си, когато настройвате кадъра.

3. Осветление

Ако срещата ви е през деня, можете лесно да използвате естествената светлина, която влиза през прозореца, за да изглеждате впечатляващо. Първо намерете прозорец, който е достатъчно голям и светлината от него е мека, без директни слънчеви лъчи. Ако прозорецът е по-слънчев, можете да сложите леко бяло перде, което да омекоти грубата слънчева светлина.

Прозорец с директна слънчева светлина

Позиционирайте се с лице към прозореца, възможно по-близо до него. След това се завъртете 30-40 градуса на едната страна, така ще създадете лек контраст в лицето си. Най-вероятно на този етап фонът зад вас ще изглежда доста тъмен, което не е зле, ако не искате да се вижда интериора на стаята или сте пропуснали стъпката с подреждането.

Но ако мрачната атмосфера не ви допада, можете да сложите една – две декоративни лампи, които да направят фона по-интересен.

Прозорец със завеса и светлина във фона

Ако не разполагате с подходящ прозорец или срещата ви е в по-късен час, можете да използвате изкуствено осветление. Въпреки, че не го препоръчвам, най-лесния вариант е да включите стандартното осветление в стаята, което най-често е една лампа разположена в центъра на тавана.

Ако вашият случай е такъв, просто се стремете тази лампа да се намира пред лицето ви под 30-40 градусов ъгъл, а не зад гърба ви.

Още по-добри резултати можете да постигнете с някоя нощна или настолна лампа.

Можете да видите видеото в канала ми, в което показвам как да използвате тази евтина лампа от икеа за по-добро видео.

Каквато и лампа да използвате, важното е светлината да не идва директно от крушката към лицето ви, а да бъде омекотена от някакъв дифузен материал, като бялата хартия на тази лампа. За да омекотите светлината от по-директна лампа, можете да използвате парче оризова хартия или да използвате бяла стена, която да отразява светлината към лицето ви.

Целта на това да използваме мека светлина е за да избегнем отчетливите сенки, които карат лицето ни да изглежда грубо и не много приятно.

Без светлина от мониторите

Ако разполагате с компютър с два или три монитора, можете да използвате самите монитори като източник на хубава светлина. За целта аз слагам по един чисто бял фон на двата странични монитора и увеличавам яркостта им на максимум. Някъде посредата слагам и прозореца със срещата. В средата на мониторите слагам и камерата, която ме снима.

С бял фон на двата монитора

4. Микрофон

Единственото по-важно нещо от доброто видео в една среща е доброто аудио. Можете да се разминете с лоша визия, дори може да не включвате камерата си, ако дългото време работа от вкъщи се е отразило зле на косата ви. Но ако никой не разбира ясно какво имате да кажете, срещата ви ще бъде пълен провал.

Най-важното правило при работа с микрофони е да позиционирате микрофона възможно най-близо до източника на звук – в случая устата ви. Общо взето, колкото е по-близо, по-ясен ще бъде звука. Именно за това вградения микрофон в камерата не винаги е най-добрия вариант.

Настолен микрофон Хедсет с микрофон

Ако искате да отделите малко бюджет, можете да си купите отделен микрофон – той може да бъде настолен, който да захванете за бюрото си, хедсет в комбинация със слушалки или микрофон тип “Брошка” , който се захваща за дрехите ви. Който и тип да изберете, просто го позиционирайте близо до лицето си и веднага ще забележите подобрение в аудиото си.

5. Използване на телефон

Всички принципи, за които говорихме в това видео, могат да се приложат и ако участвате в онлайн видео срещи със смартфона си.

отново трябва да намерите място с мека светлина и добре изглеждащ фон. Можете да използвате стойка, за да позиционирате телефона на подходяща височина и ъгъл.

За да подобрите звука, можете да използвате хендсфри с микрофон. Ако се включвате от публично място, където има много страничен шум, можете да държите микрофона на хендсфрито възможно най-близо до лицето си, така вашият глас ще доминира над страничните шумове. Не забравяйте също да спрете звука на микрофона си, когато не говорите.

Това бяха моите 5 съвета за по-добри видео срещи. Ако искате да научите още полезни съвети от света на видеото, не забравяйте да се абонирате за канала, за да виждате новите видеа, които качвам. До скоро и бъдете креативни!