Знам какво ще кажете, рийловете са поредния глупав тренд, който ще отмине толкова бързо, колкото се е появил. И аз реагирах така в началото, но след като им дадох шанс, започнах да прекарвам все повече време в Инстаграм, така че явно работи.

Едно е сигурно, ако искате да развивате Инстаграм акаунта си през 2022 година, трябва и вие да дадете шанс на на този тип съдържание, за това днес ще ви покажа как да направите първия си инстаграм рийл.

Това, което научих след близо месец разучаване и експериментиране с рийлове и в моите инстаграм профили и в профилите на клиенти е, че изборът на звук или музика е най-важното нещо, което трябва да направим, преди да започнем с правенето на рийл.

Инстаграм позволява на всички потребители да използват звука от чужди рийлове и чрез него да създават ново съдържание. Но не всички звуци са създадени равни, има такива, които са истински хит и колкото по-популярен звук използваме за рийловете си, толкова по-вероятно е да достигнем до по-голяма аудитория.

Истината обаче е, че един звук може да избухне за няколко часа и след 1-2 дни да умре напълно. За това аз правя малък рисърч за това кои са най-популярните звуци, точно преди да започна да правя нов рийл.

Има определени профили, като Instagram Creators например, които публикуват класации на най-популярните звуци, добре е да последвате няколко такива. Но това, което аз правя най-често е да прегледам 20-30 рийла от фийда, по-популярните звуци ги срещам в поне 5-6 от тях.

Когато разглеждате рийлове, можете лесно да си запазвате аудиото, като натиснете върху името на песента и след това изберете бутона Save audio.

Ако имате бизнес акаунт в инстаграм е много вероятно да не виждате такъв бутон за звуци и песни, които са лицензирани, те са достъпни само за лични профили. Аз управлявам 3 профила, Nikolov Creative, който е личен профил и профилите на Create Studios и Purpleshot, които са бизнес профили.

Начинът по който до някъде заобикалям тази рестрикция е, като публикувам рийла от личния ми профил и отбелязвам един от бизнес профилите ми като колаборатор. Така като създател на рийла излизат и двата профила, а рийла може да се покаже във фийдовете и на двата акаунта.

След като вече съм си избрал звук и съм го запазил, ще премина към създаване на рийла,

избирам иконката с форма на плюс в горния край на екрана и избирам рийл.

Отваря се екрана за обработка на рийлове. Отляво има лента с няколко икони. От първата с форма на нота, добавям звука, който съм запазил.

От втората мога да си избера каква да бъде продължителността на рийла, като максимума е 1 минута. Минималната стойност тук е 15 секунди, но реално рийла ще бъде толкова дълъг, колкото е вашето видео, може да бъде и само няколко секунди.

Когато записвам видео директно в приложението, от следващата иконка мога да избера дали да снимам забързано видео или на забавен каданс. 2х означава забързано два пъти, 3х означава още по-забързано, три пъти.
.3х пък е обратното, три пъти забавено. .5х е 5 пъти забавено. 1Х е с нормална скорост.

Ако съм на нормална скорост и задържа копчето за запис, ще чуете, че докато записвам се чува и песента, която съм избрал в началото. Така мога да синхронизирам това, което снимам със звука. Ако избера забързано видео и започна да снимам ще забележите, че песента, която съм избрал се чува забавено, така отново, след като видеото се забърза ще бъде в синхрон с музиката.

Следващата икона в лявата лента е за избор на различни рамки за видеото. Това е полезно, когато искам да заснема няколко клипа и да ги покажа едновременно на един екран. Когато я натисна, ми се появяват две нови икони, от първата си избирам разположението на клиповете, а от втората мога да центрирам камерата, така че да съвпада с центъра на клипа, който заснемам. След като си избера разположение на видеата, мога да натисна бутона за снимане и така ще заснема първото видео. След като съм готов с него, автоматично ме прехвърля към второто видео на екрана. След като съм запълнил всички позиции в рамката, ми се показва финалния резултат, от тук мога да натисна веднъж върху някой от клиповете, за да го изтрия и презапиша или върху отметката, за да продължа със създаването на рийла.

Последната иконка от тази лента е таймерът, който е доста полезен, когато се снимам сам и няма кой да държи телефона докато записвам. След като избера тази опция, трябва да настроя две неща – колко време след като натисна бутона за запис, да започне записа и каква да бъде продължителността на записаното видео.

Когато вече имам някакво записано видео ми се появява и бутона Align, който ми показва на екрана овърлей на последния заснет кадър, така мога да започна следващото видео, така че да съвпада с това преди него.

В центъра в долната част на екрана, както споменах е бутона за запис,

него мога да го използвам по два начина, или като го натисна еднократно за старт на записа и след това отново за спиране. Или като го задържа, така записът стартира и спира в момента в който го пусна.

До този бутон е и галерията от филтри, които можете да използвате при снимане. Добре е да изберете и активирате филтъра преди да снимате, защото голяма част от тях не могат да се използват за вече заснето видео.

Когато имам заснети клипове, от дясната страна на бутона за запис се появява бутон за преглед на финалния рийл, а отляво се появява друг бутон, който ме отвежда на но екран, където мога да видя всички заснети клипове, да ги изтривам или изрязвам.

А ако вече съм заснел клиповете, които ще използвам извън приложението, има бутон с който мога да ги избера от паметта на телефона.

Когато съм готов със снимането на рийла натискам на бутона Preview.

Ако сте качвали стори, този екран трябва да ви е доста познат. От тук мога да запазя видеото в паметта на телефона, да намаля или премахна звука от камерата. Да запиша глас, който да се чува върху видеото. Тук също мога да слагам някои филтри, стикери, да рисувам върху видеото или да добавям надписи.

След като съм готов със всичко това давам Next и ми се появява финалния екран, преди да публикувам рийла.

Най-горе в ляво мога да избера заглавно изображение.

Единият вариант е да избера някой хубав кадър от видеото или да кача отделна снимка.

По подразбиране освен във фийда с рийлове, моето видео ще се публикува и в нормалния фийд с публикации в инстаграм, както когато качвам обикновени снимки или видеа. Ако изключа този слайдер, ще се публикува само при рийловете.

Тъй като заглавните изображения на обикновените публикации са квадратни, следващата опция ми позволява да избера коя част от заглавното изображение да се използва.

след това мога да тагна профили, които са във видеото. От тук добавям и колаборатор на публикацията, както споменах по-рано, така профила, който отбележа ще излиза като съавтор на публикацията и неговите последователи ще я виждат във фийда му.

Добавям и локация и мога или да публикувам видеото веднага, или да го запазя като чернова, за да го публикувам по-късно.

Инстаграм е социалната мрежа, където съм най-активен, за това ако искате можете да намерите профилът ми @NikolovCreative и да ме последвате. Често качвам снимки, сторита и рийлове зад кадър на проектите, които снимаме за клиенти, както и други неща от ежедневието и работата ми.