Pavotube 6C е най-малкото и съответно най-достъпното като цена осветление от линията Pavotube на Nanlite. По-големите му братя 15C и 30C, както и подобрените версии 15X и 30X са добре познати на повечето хора снимащи бюджетни продукции.

Главното нещо, което отличава Pavotube 6C от другите компактни осветителни тела, като Aputure MC например е издължената форма, което го прави много подходящо за декоративно осветление, а и не само.

Този Pavotube пристига в комплект с калъф за пренасяне, каишка, USB кабел за зареждане и тези малки метални пластини, които са нещо много просто, но същевременно гениално.

Самото осветление в предната си част е заоблено, но в задната има тези три ръба, които му позволяват да стои стабилно в три различни позиции.. Освен това обаче, във всеки от тези ръбове има вградени магнити, което позволява да се закрепва здраво за метални повърхности.

Когато обаче повърхността не е метална, мога да закрепя тези пластинки с гафер и така да захвана осветлението за почти всяка повърхност.

Докато сме на темата за захващането, в двата края на тръбата има и стандартни резби за закрепване на стативи и поставки за осветление.

В единия край на лампата са дисплеят, бутоните за управление и USB порта за зареждане. Това е стандартен USB-C порт, през него можете да зареждате батерията или да захранвате лампата с USB адаптер в контакта или с по-хубав Power bank.

Nanlite предлагат и батериен грип, специално създаден за този Pavotube. С него могат да се добавят допълнителни 70 минути работа на максимална сила. Което общо с вградената батерия ще ви даде над два часа работа.

Осветлението се пуска със задържане на Power бутона, докато се появи цялото лого на Nanlite. Ако го пуснете по-късно или по-рано осветлението няма да се стартира, това е направено като защита, за да не се пусне, ако случайно нещо го натисне в раницата при пренасяне.

Едно от нещата, които много харесвам в това осветление е, че на дисплея се изписва колко време ще работи осветлението на избраната мощност, преди да свърши батерията. И съм доста изненадан от това колко точно го изчислява.

Функции

Първата функция на това осветление в менюто е кръстена CCT. Когато е активна, осветлението се държи като обикновен лед панел с два цвята. Можем да нагласяме силата на светлината, както и температурата й – от 2700 до 7500 келвина. Интересното тук е, че освен това можем да правим финна настройка на зеления и лилавия оттенък. Така тези лампи могат да се сработват много добре със всякакво друго осветление от различни производители.

Натискам бутона “Mode” и преминавам към следващата функция в менюто – “HSI”. Освен в топла и студена светлина, PavoTube може да свети и във всички цветове на дъгата, защото e RGB. От тук мога да настроя отново интензитета на светлината, оттенъка и сатурацията. Така мога да постигна всеки цвят, който искам.

Навигацията в менюто става с бутона “Switch”, а с бутоните плюс и минус се променят стойностите.

Натискам отново бутона “Mode” и влизам в менюто със предварително зададени специални ефекти. От тук мога да имитирам – заваряване, експлозия, заря, повредена крушка, дискотека, огън, папараци, Телевизор, полицейска кола, буря, пулсираща цветна светлина и други.

Сравнение с Aputure MC

Ако гледате това видео, най-вероятно си търсите RGB компактно осветление, в този случай два от най-популярните продукта от които трябва да избирате са тези Pavotube 6C или решението на Aputure, което е лед панела Aputure MC. За това реших да съпоставя тези два продукта, надявайки се да ви помогна с избора. От сега ви казвам, че и двата продукта са добри, просто трябва да прецените, кой ще се впише по-добре в техниката, която вече имате и нещата, които снимате.

Направих бърз тест на интензитета на двете осветления, като и двете ги настроих на 4500 келвина и ги усилих на 100%. Оказа се, че Pavotub-а е малко по-светъл от MC-то.

Ако разглеждате различни осветления, ще забележите една характеристика, която всички производители показват за осветленията си и това е CRI рейтингът, който се измерва в стойности от 0 до 100. Това показва до колко бялата светлина, която излиза от осветлението покрива целия видим цветови спектър. Не е нужно да задълбаваме в технически подробности, просто запомнете, че колкото е по-голямо числото, по-добре и избягвайте да купувате осветление с рейтинг под 90, ако ще го използвате като главно осветление за снимане на видео или снимки.

Според спецификацията от производителите и двете осветления се представят много добре – Pavotube с 95,  а Aputure MC с 96 CRI.

MC-то е с малко по-слаба светлина, но пък е с доста по-компактни размери и може да се управлява през приложението Sidus link на Aputure. Това е може би най-доброто приложение, което позволява да управлявате от едно място всичките си светлини на Aputure.

Ако искате да управлявате Pavotub-а дистанционно, можете да си вземете отделно техния Wifi трансмитър или дистанционното Nanlite RC-1, което освен с Pavotube серията е съвместимо и с NanLite Forza. Единственият му недостатък е, че не може да контролира цвета и сатурацията в RGB режим.

Буквално един ден след като написах сценария за това видео видях публикация в инстаграма на Nanlite, че пускат firmware update  за PavoTube 6c, който позволява директна връзка с прилжението NanLink. Това са страхотни новини, които още повече накланят везните към PavoTube. 

Използване за продуктови кадри

С две такива лампи можете да си осветите по-малък продукт, ако снимате продуктово видео в студио. Не е перфектно, но не е невъзможно. В демонстрацията, която виждате сложих двете лед тръби на 45градуса в задната част на продукта, за да действат като подсветка и да опишат силуета на продукта и след това използвах рефлектор, за да върна част от светлината към предната част на продукта.

С една такава лампа може да се създаде и ефект на преминаващо осветление, който е доста популярен напоследък при продуктовите кадри. 

Използване като декоративно осветление за фона

Друго приложение на Pavotube е за осветление на фона, сигурно сте забелязали, че в последните няколко клипа в канала го използвам, за да светна част от стената зад мен в синьо, за да контрастира с оранжевото осветление в другата стая.

Когато снимам за клиенти на локация, където не мога да скрия осветление, много често използвам магнитите, за да захвана тези лампи някъде в кадър, където ще изглеждат все едно са част от естественото осветление в помещението. Заради формата си, лесно се сливат със средата в която се намират.

А ако ви се наложи да снимате кадър с подобен шкаф или стелаж за фон, винаги изглежда по-добре когато рафтовете се светнат леко отвътре, така се създава доста добра дълбочина на кадъра.

И последното приложение, което ще спомена в това видео е за създаване на леко отражение в зениците на човека, който снимате. Миналата година снимахме реклама на уреди за нощно виждане и трябваше да снимам близък кадър на ловец, който се прицелва през оптиката на пушката.

Използвах малкия Pavotube, за да създам доста интересна ивица, която накара окото на ловеца да изпъкне повече и направи целия кадър по-интересен. Също така беше в синхрон с високотехнологичния уред, който рекламирахме.