Ако искате да започнете собствен подкаст, едно от най-важните неща, които трябва да си вземете е микрофонът. Подкастът е формат, който е аудио базиран и ако гласът ви не звучи добре, на аудиторията ви ще е много трудно да ви слуша продължително време, дори и да има желание.

Днес ще тествам този динамичен микрофон Audio-Technica AT2040,

който е много подходящ за запис на подкасти, стрийминг и други. Когато копувате микрофон, може да избирате между два различни типа – кондензаторен и динамичен. Най-важната разлика е, че кондензаторните микрофони улавят много добре по-тихи звуци.  Пример за ситуация, в която използваме кондензаторен микрофон е, когато записваме интервю и не искаме микрофона да е в кадър. 

Динамичните микрофони пък работят много добре, когато са максимално близо до устата на говорещия. Така успяват да уловят по-голяма динамика и дълбочина на гласа. За това те са предпочитаната система, когато записваме подкаст. Тъй като подраста е формат, който дори и да се заснема във видео формат, сме възприели, че микрофоните се виждат в кадър и това не е проблем.

Втората важна характеристика на този микрофон е, че е хипер кардиоиден.

Това означава, че е насочен и регистрира звук само в предната си част, така канселира останалите шумове в помещението. Това води до по-чист звук без паразитни шумове и ехо. Негатива на това е, че ви трябва по един микрофон за всеки човек, който ще говори. Просто няма как двама човека комфортно да застанат в работната зона на микрофона.

Вграден абсорбатор за вибрации.

По време на подраста нашите гости може да започнат запипат микрофона, някой може да бутне стойката и това ще се дуе на микрофона, ако няма нещо, което да поеме тези вибрации. За микрофони, които нямат такава вградена функция има специални стойки като тази. Те използват нещо като амортисьор, за да изолират микрофона от стойката.

Вграден поп филтър,

който попринцип изглежда по този начин и се слага пред микрофона, за да обира някои звуци като Б, П, Ш. Тези звуци предизвикват силен поток на въздух към мембраната на микрофона и я претоварват, така се получава деградиране на звука и пукащи звуци на записа.

Този микрофон е изработен изцяло от метал,

освен елемента с който се закрепва за стойка, той е пластмасов. В комплекта идва и с този преходник от голяма към малка резба за адаптиране към различни стативи. Той също е пластмасов.

Ако някой го интересуват техническите характеристики – честотният обхват е от 80 до 16,000 херца, чувствителността е -53 децибела, а съпротивлението е 600 ома.

Свързва се със стандартен XLR кабел към рекордер или миксер, като не е необходимо да се захранва с ток от рекордера.