Видеото на бял фон е нещо, което често ми се налага да снимам. Неутралната визия на тези видеа ги прави подходящи за множество ситуации и помага да се впишат в дизайна на много брандове.

Днес ще говорим за предимствата на това да снимаме видео на бял фон, ще ви дам примерни видеа за които е подходящо да изберем белия фон, а след това набързо ще минем през няколко съвета за това как се снима и монтира такъв тип видео.

ПРЕДИМСТВА

Бялото е неутрален цвят, това означава, че не изглежда зле съчетано с останалите цветове. Точно това е причината видеото на бял фон да се вписва добре с цветовите палитри на повечето брандове. Може би изключение са брандовете, които използват предимно черно или други тъмни цветове.

Факт е обаче, че много голям процент от уеб сайтовете в интернет използват бялото като основен цвят. В такива сайтове, видеото с бял фон често се вписва доста натурално.

Ако чисто белият фон е твърде семпъл за видеото, което планирате, може да го разнообразите с надписи и графики, които да се добавят при обработката. В такъв тип видео най-често се показва говорещ човек или продукт.

Продуктово видео на бял фон

Още по време на снимане, в краищата на кадъра може да се предвиди място на което да се добавят текстове и графики. Това е още една причина да изберете бял или друг едноцветен фон – ще разполагате с чисто платно върху което да добавяте допълнителни елементи.

Що се отнася до заснемането на такъв тип видеа, позитива е, че не се отделя толкова време за създаване или намиране на декори и ако си наясно как да построиш осветлението, процеса е не много сложен. Но по-късно във видеото ще обърна внимание на няколко специфични детайла при снимането.

снимане на видео на бял фон

Сега нека видим няколко типа видеа за които белият фон би бил подходящ.

ОБУЧИТЕЛНИ ВИДЕА

Тук в студиото често снимаме обучителен тип видеа – като видео курсове и инструкции за употреба на продукти. Причината често да избирам белия цвят за фон на текива видеа е, че така се изгражда една среда, която не разсейва зрителя и му помага да се съсредоточи върху говорещия и информацията, която той се опитва да предаде.

обучително видео на бял фон

Това, в комбинация с визуалното онагледяване на важните моменти от съдържанието (както вече споменах – чрез надписи и графики), прави обучителните видеа едновременно стилни и ефективни.

ПРОДУКТОВИ ВИДЕА

Неслучайно сайтове за търговия като Амазон имат изискване главното изображение на всеки продукт да бъде на бял фон. Така купувачът може да види продукта в чиста и неутрална среда. Без да се разсейва и без фонът да влияе на възприятието за продукта.

Тези принципи важат и за видеото – особено ако искаме продукта да бъде единствения акцент и да го покажем такъв какъвто е.

ПРЕЗЕНТАЦИИ

Отдавна вече презентация не означава думички и снимки на PowerPoint. Независимо дали искате да представите продуктова гама на потенциален клиент или искате да подобрите вътрешната комуникация в компанията си, видео презентацията, може да ви помогне да представите идеите си по интересен и задържащ вниманието начин.

А както вече споменах, белия фон е добра основа за надписи, графики и има голям шанс да се впише в дизайна на корпоративния ви брандинг.

СТИЛИЗИРАНА РЕКЛАМА

Предимствата на белия фон могат да се използват и за рекламно съдържание. Наскоро заснехме рекламен клип за счетоводна къща. В сценария разиграхме хипотетична ситуация в която влогър достига до извода, че ако има счетоводител, финансите му ще бъдат в ред и няма да се занимава със скучни задачи.

видео реклама

Избрах да заснемем това видео на бял фон, защото сценария не претендираше за реализъм и не ни задължаваше да покажем главния герой в естествената му среда.

Заедно с клиента решихме да изолираме главния герой от реалния свят и да го покажем в една стилизирана среда, акцентирайки единствено върху него, неговия проблем и решението, което предлага счетоводната къща.

СНИМАНЕ НА БЯЛ ФОН

За да снимате видео на бял фон, разбира се трябва да имате бял фон. Разбира се, най-евтино е ако имате чиста бяла стена, която е достатъчно голяма за нуждите ви. Ако нямате, вариант е да наемете студио в което има фонова система с различни цветове или да си купите хартиен или текстилен бял фон от магазините за фотография.

Ако ще снимате дребни продукти, можете да използвате и парче бял картон от книжарницата.

Най-важния момент при този тип видео е подреждането на осветлението. Ако не разполагате с достатъчно осветление, може би белия фон не е най-добрия избор.

Според мен минимума е 3 източника на светлина. Два от които да осветяват фона и един, който да осветява обекта. Може да се използва рефлектор, за да се вдигне нивото на по-тъмната страна на обекта.

Аз предпочитам да започна от фона. Целта е да го осветим максимално равномерно, така че да имаме 100% бяло във всички части на кадъра. Този процес е доста по-лесен ако камерата ви има False Colors, това е инструмент, който показва осветеността на всички части от кадъра в различни цветове.

ражим false colors

В случая червеното означава 100% бяло. Веднъж щом достигна равномерно осветяване на фона, спирам да вдигам експонацията, защото ако фона е твърде светъл, светлината ще започне да “обгръща” обекта, който ще снимам.

След като фонът е правилно осветен е време човека или продукта, който ще снимам да влезе в кадър. стремя се да има достатъчно разстояние между него и фона, за да не му влияе осветлението на фона и за да не хвърля нежелани сенки.

След това позиционирам софтбокса с който ще го осветя на около 45 градуса от едната страна и нагласям силата на светлината, така че да бъде правилно експониран. Ако се наложи, може сенките от тъмната страна да се запълнят с второ осветително тяло или рефлектор.

пример видео на бял фон

Ако това видео ви е харесало, не забравяйте да се абонирате за канала, за да виждате новите видеа, които качвам. До скоро и бъдете креативни!