Днес съм приготвил да ви представя няколко типа видеа, които могат да помогнат в различни аспекти на вашия бизнес. Като например:
  • Продажби и маркетинг
  • Подобряване на публичната комуникация
  • Привличане на таланти
  • Подобряване на комуникацията с бизнес клиенти, служители и други.

№1 Корпоративно видео

Първия тип видео, с който ще започна е добре познатото ни корпоративно видео. Това е първия тип видео, за който повечето бизнеси се сещат щом решат да създадат някакъв тип видео съдържание.

С корпоративното видео (ако е направено правилно, разбира се) компанията разказва своята история, показва човешкото си лице и създава емоционална връзка със зрителя. В повечето случаи корпоративното видео се прави точно с тази цел – да се показва на хора, които не познават компанията ви.

То започва изграждането на НЯКАКВА връзка с потенциалните ви партньори и клиенти. То ще ги накара да ви се доверят СЪВСЕМ малко. Малко,  но достатъчно, за да изгледат още едно ваше видео или да ви дадат имейла си или да разпознаят бранда ви, щом видят реклама на ваш продукт. Но със сигурност това не е продажбено видео и със сигурност това не е единственото видео, което една компания трябва да направи и след това, видиш ли, бизнеса ще започне да расте и клиентите ще тичат към офиса ви.

Преди да продължим нататък, ще ви покажа едно такова едноминутно видео, което заедно с партньорите ми от Лимакон маркетинг, направихме за техен клиент – онлайн печатницата We Print.

Потенциалните клиенти към които беше насочено видеото са дизайнери. Концепцията тук беше да покажем преживяването на клиента – от изпращането на негов дизайн, изпълнението на поръчката в печатницата и получаването на готовите материали с куриер.

№2 Клиентски отзиви и препоръки

Разбира се има много видове видеа, които се използват в маркетинга и продажбите, но днес искам да спомена едно видео, което от опит знам, че работи. Това са така наречените отзиви от клиенти.

Това е, когато ваш клиент е доволен от продукта или услугата ви и запишете видео с него, в което разказва, какъв е неговия опит с вашата компания, как му е помогнал вашия продукт и колко доволен е останал.

Ще ви покажа част от едно такова видео, което миналата година направихме за наш клиент. Неговия продукт е система за филтрация на въздуха в промишлени помещения.

Снимахме на място в производство, което използва тяхния продукт, като направихме интервю както с представител на техния клиент, така и със представител на тяхната фирма. Също така показахме и продукта в действие. Както казах, такива видеа са много ефективни, когато се имплементират в продажбени фунии, но има едно ГОЛЯМО условие! Трябва да са истински! Трябва човека от видеото наистина да ви е клиент. Трябва човека от видеото наистина да е доволен от вас.

Ние хората сме така устроени, че лесно можем да се доверим на други хора, но ни е много трудно да се доверим на нещо без душа, като един бранд например. С видеото, ние можем да дадем човешки образ на нашата компания или както в случая с клиентските препоръки, ние показваме лицето на нашите клиенти, които ни препоръчват. Така е много по-лесно и по-натурално за зрителя да се довери на казаното.

№3 Thank you видеа

Третият тип видео, за което искам да говорим, се използва на един етап от отношенията ни с нашите клиенти, който често пренебрегваме. И това е непосредствено след продажбата. Колко често сте си купували някаква джаджа, да кажем WiFi рутер и сте получавали благодарствено видео от онлайн магазина, в което ви благодарят за покупката или ви показват, какви са стъпките, които трябва да направите, за да включите и настроите новия си рутер?

Признавам си, аз никога не съм получавал такова видео. Но точно това е видеото, което ще превърне обикновения ви клиент във ваш фен! Във лоялен клиент!

Ако имате онлайн магазин, когато клиентът ви завърши поръчка, вместо да му изписвате баналния надпис „Благодарим Ви за вашата поръчка”, в така наречения Thank You Page,  можете да му покажете едно добре направено видео, в което му благодарите и му показвате с какво друго можете да сте му полезни. Ако продавате продукт, който изисква някакво сглобяване или настройване, за да се използва, можете да изпратите видео инструкция. Това ще направи впечатление, защото още много малко компании го правят.

Тук е важно да направите впечатление, за да ви запомни клиента и един ден пак да предпочете да пазарува от вас или да използва вашите услуги.

№4 Емплойер брандинг

Мой клиент, който има ИТ компания веднъж ми сподели, че всъщност една от най-големите болки на бизнеса му е намирането и привличането на правилните служители. Представянето на една компания, като добър работодател в определен отрасъл или ниша е ключово за привличане на добри служители. Това важи не само за ИТ бизнеса.

Ако ме гледате сега и сте работодател, най вероятно ще се съгласите с мен, че намирането на хора е трудно. Изграждането и поддържането на работодателски имидж е труден процес, но създаването видео, може да бъде добра първа стъпка.

Така наречените емплойер брандинг видеа са нещо, като продажбени видеа, но вашият продукт е компанията ви, а клиентите са бъдещите ви служители. Когато правите такова видео, винаги имайте на ум образът на перфектния ви служител – на каква възраст е, какви са интересите му, как изглежда перфектното работно място в неговите очи!

След това му покажете колко удобен за работа е вашият офис, колко задружен и разбиращ е екипа ви, какви са ценностите на компанията ви. Това е много важен момент, защото все пак един ден това ще трябва да са и негови ценности, щом стане ваш служител.

№5 Онбординг на персонал

И докато сме на темата за служителите, се сещам за следващия тип видео – така нареченото онбординг видео. Онбординг или казано на български – качване на борда е процесът в който запознаваме новите си служители с компанията, колегите им някои основни практики и процедури, дори им показваме самата сграда в която ще работят.

Можем да си спестим много време, ако оптимизираме този процес с видео, което можем да предоставяме на всеки нов служител. Във видеото можем лесно да обясним каква е фирмената култура и ценности, къде са разположени най-важните помещения в офиса, кога са регламентираните почивки, кои са ключовите колеги, и с какво може да бъде полезен всеки един от тях.

Имайки всичката тази информация във видео, не само ни спестява усилия, но и може да сме сигурни, че няма да пропуснем да споменем нещо, а ако служителят в последствие забрави например, кога започва обедната почивка, може по всяко време да изгледа видеото отново.

№6 Продуктови видеа

Продуктовите видеа са едни от най-използваните в онлайн маркетинга и продажбите. Те представляват видео в което център на внимание е един продукт или определена продуктова гама. Показват се функциите на продукта, и главните му предимства. Продукта се показва в действие и в най-добрата му светлина.

Нека да видим един кратък пример за такова видео, което скоро направихме за наш клиент, производител на маркучи за капково напояване.

Такива видеа са изключително ефективни, когато се използват правилно в онлайн маркетинга, но сега искам да обърна внимание на тяхната употреба в B2B продажбите и продуктовите презентации. Тези от вас, които се занимават с продажби на обемни продукти като машини и индустриално оборудване,  знаят, колко е трудно да демонстрираш продукта си пред потенциален клиент, който разбира се е супер зает и е отделил едва няколко минути от времето си.

Аз не се сещам за по-добър начин да впечатлиш човек за 2 минути от това да му покажеш кратко видео с твоя продукт в действие.

Хубавото на такова видео е, че дори не е нужно да си физически при този човек, може видеото да се изпрати по имейл например или да се пусне по време на zoom конференция.

№7 Вътрешни обучения

Позитивният страничен ефект на Корона Кризата, за бизнеса беше насилствената дигитализация на много от процесите. Изключение не направи и развитието на персонала.

През последната година имах възможността да заснема вътрешни обучения на различни теми за фирми като LIDL, Scalefocus, Acronis и други.

Това са фирми, които осъзнават, че за развитието на служителите не трябва да има почивен ден.  Оказа се обаче, че дигиталните обучения на служители, не само са икономически по-изгодни за компаниите, но и са много по-ефективни. Причината е, че: ПЪРВО, всеки може да гледа видеата, когато е най-предразположен да учи нова информация и ВТОРО: по-лесно е да се следи прогреса и развитието на всеки един служител.

В условията на социална изолация, такива видео обучения са добър инструмент за развитие на екипите на всяка компания. Ако сте по-малка фирма, можете да купите готов видео курс, който да предоставите на служителите си. Ако компанията е по-голяма и икономически има смисъл, може да създаде собствена продукция с външни обучители. За някои теми е напълно достатъчно във видеата да презентира някой старши служител на компанията.

Но ефективността на този тип видеа не е само по време на сегашната криза. Да вземем например един супермаркет. Имаме касиери, които, когато постъпят на работа, трябва да се научат как да работят със софтуера на касата. Можем да имаме старши служител, който да изпратим, за да обучи новия служител, като по този начин ще загубим половин ден от ценното му време. А може да заснемем този служител в едно видео, което да показваме години наред на всеки нов касиер.

Най-хубавото е, че когато служителят разполага с видеото и един ден забрави някаква подробност, например как се приема определен вид банкова карта, винаги може да се върне към видеото и да си припомни.

№8 Видео съобщения ( вътрешна комуникация )

С последния тип видео, който искам да ви споделя, можем значително да подобрим начина по който комуникираме, вътре в компанията. Видео съобщенията не са нещо, което можем да пускаме само на приятели в месинджър, когато ни мързи да пишем. Видеото може да даде много повече контекст, сила и емоция на думите ни в сравнение с текстовия формат на обикновен имейл.

Видео съобщенията могат да се използват там, където правилното предаване на информация е от изключителна важност. Например скоро заснех видео за голяма компания, в него директорът на компанията обясни голяма промяна в целите на бизнеса. Те изпратиха това видео на всеки един от служителите си, за да са сигурни, че те ще разберат новите промени и всеки един служител ще се движи в правилна посока.

Това се оказа доста ефективно в сравнение с изпращането само на текстови имейл, който някои служители няма да прочетат внимателно, а други може изобщо да пропуснат.

Ако трябва да обобщя всичко казано до тук, всеки един от примерите, които ви дадох, общо взето изпълнява една главна функция – подобрява комуникацията. На едно фундаментално ниво, видеото е средство за комуникация – то предава информация от създателя на видеото към неговия зрител. Това е една проста на пръв поглед функция, която видеото изпълнява изключително ефективно.