Ще ти дам някои насоки за това как да правиш видео съдържание без голяма инвестиция за техника. Именно камерата може да е най-скъпия компонент от техниката за снимане на видео. За това, ще ти покажа как да използваш камерата, която вече имаш – тази на смартфона ти.

Нека първо да изберем място на което ще снимаме.

Ако създаваш личен или фирмен ютюб канал, или видеа за фейсбук, Най-вероятно ще снимаш у дома или в офисът си.Съветвам те да избереш тихо помещение, в което е малко вероятно някой твой колега или съквартирант да влезе по време на снимките.

Когато съм избрал стая, трябва да избера фона, който ще влиза в кадър. Ако нямаш допълнително осветление и трябва да използваш наличното в стаята, приоритет номер 1 трябва да бъде да намериш най-добре осветеното място в помещението. Ако използваш естествена светлина, това е близо до прозореца. Избери такова време от деня, в което слънцето не пече директно в стаята, а светлината от прозореца е по-мека и индиректна.

За да не зависиш от това дали има или няма слънце и колко е силно то, те съветвам да си вземеш един такъв софтбокс с енергоспестяващи крушки. Така ще си имаш собствен източник на светлина и ще можеш да снимаш по всяко време на денонощието. За повече информация за този софтбокс и други варианти за осветление, може да гледаш видеото ми на тази тема.

А в това видео показвам, как можеш да си направиш осветление с евтина лампа от Икеа:

Когато си избрал мястото за снимане в помещението е добре да поразчистиш всички ненужни неща, които може да влезнат в кадър. Ако фонът започне да изглежда твърде скучен, може да добавиш някои декоративни вещи, които по някакъв начин са свързани с теб, бранда ти или темата за която говориш.

Дали ще се снимаш прав, седнал или зад работна маса е напълно твой избор, но се постарай да застанеш на известно разстояние от фона. Така тялото ти няма да хвърля сянка на стената зад теб и също така ще се създаде сепарация, която ще привлича вниманието повече към теб, отколкото към фона.

Много начинаещи са изкушени да снимат първите си видеа на бял фон. Изглежда като добра и семпла идея, но за да изглежда добре видеото на бял фон се изискват добри умения за работа с камерата и повече осветителни тела, за да се освети фона равномерно и да не изглежда аматьорски.

Подобен е и случая с използването на прозорец за фон. Изисква се определена доза умения и опит, за да се постигне желания ефект. За това, ако сега започваш, може би е добра идея да избягваш такива фонове.

След като съм избрал мястото на което ще стоя по време на видеото, ще сложа някакъв маркер или предмет с приблизително моята височина, за да мога по него да настроя светлината и камерата. Ако с теб има друг човек, който да застане на мястото ти, още по-добре.

Ще взема телефона с който ще снимам и ще намеря кой е най-добрия ъгъл, за снимане. Сега трябва по някакъв начин да застопоря телефона в това положение. За целта можеш да използваш подръчни неща, като шкафове, купчини с книги и други. Но ако можеш да отделиш някакъв бюджет, ти препоръчвам да си вземеш някакъв евтин фотографски статив.

Аз ще използвам този статив HAMA Star 62, който може да се намери за под 60 лева в почти всеки магазин за техника. За да захвана телефона за него ще ми трябва и малка скоба за телефон, която има и резба за захващане към статива.

Когато снимаш видео с телефон, винаги използвай задната камера. Може да изглежда примамливо да снимаш с предната, за да се виждаш, но това води със себе си 2 проблема:

1. Предната камера винаги е с по-ниско качество

2. Големия екран на телефона винаги привлича погледа ти и по време на видеото гледаш в него вместо в малкия обектив на камерата. Което изглежда странно за зрителя.

Сега взимам осветлението, което ще използвам и го насочвам към мястото на което ще бъда по време на видеото. Слагам го на 45 градуса от едната ми страна и го вдигам, за да е малко по-нависоко от лицето ми. Слагам го близо до мен, но без да влиза в кадъра.

В някои случаи това би било достатъчно, но от едната страна на лицето ми се появиха сенки, които предпочитам да са по-незначителни. Ще използвам рефлектор, за да хвана част от светлината от софтбокса и с нея да запълна част от сенките отдругата страна. Не е нужно да имаш специален рефлектор. Тази задача може да изпълни и бяло парче стиропор, бял чаршаф или каквато и да е друга бяла повърхност.

След като съм доволен от осветлението, ще премина към настройване на камерата на телефона. Има много приложения, които можеш да си свалиш за андроид и IOS телефони, които дават безкраен списък с възможности за контрол на камерата. Но за да бъде този туториал максимално лесен, ще използвам стандартното приложение за снимане на моя смартфон.

Когато суайпна надясно се появява меню с допълнителни функции. Една от тях е Pro режимът. Ще го включа, защото той ще ми даде максимален контрол върху камерата на телефона.

Както виждаш отстрани се появи една лента с няколко бутона, които ми позволяват да настройвам ръчно фокуса, баланса на бялото, цветовите профили, скоростта на затвора и чувствителността на сензора или ISO-то. Звучи малко сложно, но не се притеснявай, ще обясна всичко.

Преди да направя тези настройки обаче, ще влезна в менюто за настройки на приложението и ще си избера резолюция на видеото Full HD или 1920 на 1080 пиксела. И тъй като ще снимам от статив, ще спра видео стабилизацията, защото, когато тази опция е включена се губи част от качеството на видеото.

Сега нека да се захванем с настройките на камерата.

Ще карам подред. Първо ще си настроя фокуса ръчно.

Ако използвам автоматичен фокус, по време на видеото, камерата ще се фокусира върху различни точки, ще губи фокус и като цяло ще изглежда доста непрофесионално.

Когато натисна върху бутона за ръчен фокус, ми се появява плъзгач, който ще използвам, за да фокусирам камерата върху маркера, който съм поставил на мястото, където ще се намирам аз по време на видеото.

Продължавам с бутона за нагласяне на баланса на бялото. В случая знам, че моето осветление е с температура на светлината 5500 келвина, за това ще избера тази опция. Отново не препоръчвам да оставяш тази или която и да е от тези настройки на автоматичен режим, защото има голяма вероятност постоянно да се променят по време на видеото и може да изглежда непрофесионално.

Следващият бутон дава възможност за избор на цветови профил, но за да не усложнявам излишно видеото, просто ще избера стандартната настройка.

Следва скоростта на затвора. Тази настройка до голяма степен зависи от кадрите в секунда на които е настроена да снима камерата. При мен знам, че снимам на 30 кадъра в секунда. Повечето телефони с които съм работил по подразбиране снимат на 30 кадъра. Скоростта на затвора трябва да бъде кадрите в секунда, умножени по 2. Тоест ще избера една шейсета като скорост на затвора.

И накрая остана да настроя ISO-то. Тази настройка регулира колко чувствителна ще бъде камерата към светлината, която влиза през обектива. Тоест, дали да е по-светъл или по-тъмен кадъра. Ще направя тази настройка на око, така, че когато застана пред камерата, кожата ми да не е твърде осветена нито твърде сенчеста.

Ако няма кой да заеме мястото ти пред камерата, докато правиш тази настройка, може да отнеме малко време, като правиш кратки пробни видеа и заставаш пред камерата.

Оставих най-важното нещо за накрая. Това е звукът.

Когато правим видео, в което главно говорим пред камера, аудиото е главният начин по който предаваме информацията към зрителя ни. И ако той трябва да полага определена доза усилие, за да разбере за какво говорим, най-вероятно още в началото ще реши да не се мъчи и просто ще затвори видеото. Това е решение, което като потребители взимаме на подсъзнателно ниво и много често дори не се замисляме, че причината е лошото качество на звука.

Най-лесния начин да подобрим аудиото е като приближим микрофона по-близо до източника на звук – в случая устата на говорещия. Телефона има вграден микрофон, с който записва звук, но вече съм го кадрирал и не искам да го приближавам повече до мен. За това вместо да използвам вградения микрофон, ще използвам външен, който ще мога да сложа по-близо до лицето си и ще включа към жака за слушалки на телефона.

Един начин да направя това, без да харча пари за микрофон е, като използвам хендсфрито на телефона.

В тази част под слушалките се намира малкото микрофонче, което улавя гласа ни, когато разговаряме с някого. Ще използвам малко парче хартиено тиксо, за да го захвана под тениската си, максимално близо до лицето.

Тъй като обикновено кабела на тези хендсфрита е доста къс, може да се наложи да си вземеш удължител. Друг вариант е да го включиш към втори телефон, който да записва само звук с опцията за диктофон и след това в програмата за обработка да синхронизираш файла с видеото от другия телефон. По този начин можеш да използваш и микрофони, специално създадени за смартфони, като Smart Lav + на марката RODE, който струва около 100 лева и предлага доста високо качество на звука.

Можеш да използваш и всякакъв друг тип микрофони, но ако не са създадени за употреба със смартфони, ще ти трябва преходник от 3,5мм TRRS (което е буксата на телефона, ако има такава) към 3,5 TRS, какъвто е изхода на повечето микрофони, създадени за работа с DSLR фотоапарати. Точно такъв е преходника на RODE – SC4. Той може да се купи от магазините за фотографска техника.

Последното нещо, което трябва да направя преди да започна да записвам е да се уверя, че в стаята е напълно тихо, няма работещи вентилации, климатици или други източници на шум, които биха повлияли на записа ми.