В това видео ще ви покажа един реален снимачен ден за клиент и ще си поговорим за процесите през които минаваме заедно с екипа на Create Studios. Ще започнем от планирането, през заснемане и обработка, до предаването на готовото видео на клиента.

Клиентът ни за този проект е брандът за специално кафе SNACK. Направих първата си среща със собственика на компанията на място в тяхната сграда, където ще снимаме и видеото. Първо направих няколко снимки с телефона си, за да мога по-късно да покажа помещението на екипа с който ще снимаме. Така ще можем да обсъдим техниката, която трябва да носим, различни кадри, които можем да заснемем, както и как ще построим осветлението.

По време на срещата с клиента изслушах неговите идеи и насоки за видеото, което си представя и се съгласихме, че ще снимаме в документален стил с интервю, в което той ще разкаже за бизнеса си. А върху интервюто ще монтираме кадри от процеса на работа.

Друго важно нещо, което трябваше да разбера е – къде ще се излъчва видеото. Главната му социална мрежа е инстаграм, за това със сигурност трябва да имаме едно квадратно видео за фийда и няколко рийла във формат 9:16. Отделно трябва да направим две видеа за сайта – едно кратко, 20 секундно за началната страница и едно 3-4 минутно за страницата “за нас”. За да се впишат в дизайна на сайта, тези видеа решихме да са широко форматни, за това се спрях на формата 2.39 х 1. Видеото за страницата “За нас” ще го направим и в стандартния за ютюб и други платформи 16:9.

Снимане на рекламно видео

След срещата с клиента, се събрахме в студиото, за да планираме снимачния ден. Решихме да започнем със заснемане на интервюто. Когато работя с хора, които нямат много опит пред камера, предпочитам да ги снимам възможно по-бързо след като сме пристигнали на локацията, защото много често чакането ги изнервя допълнително .

Направихме и план как ще осветим помещението, за интервюто, така че да пасне на брандинга на клиента и след това да не трябва много разместване, когато снимаме допълнителните кадри.

Дойде време и за снимачния ден, след товарене на техниката от студиото и разтоварване на локацията е време да подредим осветлението.

Бранда Snack е модерен, светъл и цветен – точно като кафето, което предлагат. За това създадохме такава обстановка с осветлението и подредбата на помещението. После ще ви разкажа и как подсилихме това усещане при цветовите корекции на видеото.

Заснехме интервюто с две камери – една за близък план на лицето и една показваща по-широк план. Втората е на слайдер, за да вкараме леко движение в широкия кадър, което ще създаде повече динамика в интервюто. Заради различните формати видеа, които трябва да създадем от този снимачен ден, решихме да снимаме кадрите в 4:3 формат, който използва целия сензор на камерит,които ще използваме. А резолюцията е близо 5К: 4992×3744. Така ще разполагаме с максимално много информация като пиксели.

След като заснехме интервюто, следва да заснемем кадрите от процеса на работа, които ще монтираме върху интервюто, за да направим видеото по-динамично и интересно за гледане. Отново ще използваме две камери – едната за близък план а другата за широк, така няма да е необходимо да повтаряме едно действие няколко пъти, за да го снимаме с различни обективи.

Преминахме през целия процес на изпичане на кафето, пакетиране и опаковане за доставка. Заснехме и две допълнителни сцени – правене на еспресо и сервиране, защото знаех, че тези кадри ще ни трябват за монтажа.

Корпоративно видео

Завършихме снимачния ден с по чаша хубаво кафе и дойде време за монтажа.

Започваме с по-дългото видео- стремим се да е с продължителност 3-4 минути. Монтажа ще го направим във формат 16:9 за Youtube, а след това с леки корекции в позиционирането на кадрите, ще експортнем една версия 2.39х1 за страницата “за нас” в сайта и една версия 1:1 със субтитри на английски за инстаграм.

Тъй като основата на това видео е интервюто, започваме първо с него. След като синхронизираме кадрите от двете камери и отделим използваемите части по теми е време да сглобим историята. 3 минути не е много време, за това трябва да сме по същество. Голяма част от реалното интервю няма да се използва, ще изберем само есенцията, която разказва историята на бизнеса и го показва в най-добрата му светлина. Някои въпроси сме ги заснели по няколко пъти и сега е момента да изберем най-добрите отговори.

След като интервюто е нарязано, вече имаме скелета на видеото, който ще започнем да обличаме с допълнителните кадри, които сме заснели. Те също трябва да се подредят тематично и да се селектират, така че да останат само най-добрите кадри.

От тази първоначална селекция започваме да избираме кадри, които се вписват тематично с историята на интервюто.

Корпоративно видео за Snack

Видеото за началната страница трябва да е късо, около 20-30 секунди, за него няма да използваме кадри от интервюто, а само кадри от процеса и музика за фон.

По подобен начин монтираме и рийловете за инстаграм, но във вертикален формат 9:16. Преди да започнем с монтажа обаче сме селектирали няколко песни от галерията на инстаграм, които са популярни в момента, така има вероятност видеата да достигнат до повече хора. Сваляме музиката на компютъра, за да направим монтажа по нея, но след това при качване на видеото в инстаграм, няма да се използва звука от видеото, защото клиента ще селектира същата песен през приложението.

До тук сме направили монтажа на общо 11 видеа: 2 видеа за уебсайта, видео за Youtube, видео за фийда на инстаграм и 7 рийла.

Рийл за Инстаграм

Междувременно изпращаме работни версии на всички видеа до клиента, за да ги одобри и да даде насоки за корекции. В случая клиента беше доволен от монтажа и нямаше корекции, за това преминаваме към финални корекции на аудиото – доизпипваме музиката, премахваме шумове и ехо от интервюто и други финни настройки. Последното нещо, което трябва да направим преди да експортнем финалните видеа това са цветовите корекции.

Това е една от важните стъпки, които определят как ще изглежда и как ще въздейства на зрителя готовото видео. Често оцветяването на едно видео отнема повече време от монтажа.

Суровите кадри от камерата не изглеждат впечатляващо, дори малко наподобяват черно-бял филм. Това е заради формата, в който са снимани. Той е с много ниък контраст, сатурация и острота. Това е с цел да се запази повече информация с която да работим при оцветяването.

За да постигна крайния вид към който се стремим за този проект, преминах през 7 етапа на манипулация на цветовете и те са:

Първо нормализирах цветовете с така наречения LUT, който преобразува LOG формата на камерата в стандарта REC. 709., като възстановява контраста, сатурацията и рязкостта до някакви базови нива.
След това коригирах осветеността на кадрите и добавих още малко контраст.
Коригирах баланса на бялото
Селектирах само цвета на кожата и го коригирах, за да изглежда по-жива и натурална
остатъка от картината преместих съвсем леко към синьо, за да контрастира повече с кожата.
Оеднаквих цвета на банера с цвета на опаковките кафе и тъй като главния цвят на бранда е жълто, направих жълтия цвят в целия клип да бъде по-жив и отличаващ се.
Накрая добавих малко острота и десатурирах най-светлите и най-тъмните части на картината.