В това видео ще ви покажа, как направих този декор, който освен че е добре изглеждащ е и доста функционален.

Една от целите ми тази година е да създавам малко повече съдържание и по-качествено. За това реших да изграда един нов сет, нов декор, на който да снимам част от видеата. Може да го видите зад мен. В това видео искам да ви покажа процеса, през който преминах, за да го създам. Надявам се това да ви даде вдъхновение и идеи, за да създадете ваши декори.

Започнах като грундирах и боядисах стената зад мен, която преди беше бяла. Искаше ми се да бъде малко по-тъмнен цвят и вече разполагах със сив латекс, но не беше достатъчно сив, за това добавих един флакон оцветител, черен, за латекс и постигнах доста добър сив цвят.

Сглобяване на работната маса

Докато боята съхнеше, сглобихме ето тази работна маса. Искам да сложа колелца на масата, за да може по-лесно да се мести из студиото. Ето така изглежда колелцето, оттук се захваща с видии, но крака на масата е с формата на винкел. Мисля да взема размерите и да начертая нещо на компютъра, след това ще използвам 3d принтера, за да създам свързващия елемент между колелцето и масата. Сложих ето този дървен плот, защото оригиналния не беше много интересен. Искаше ми се да има малко повече структура. И върху плота сложих ето тази подложка, която е зарязане и за оразмеряване. Когато режа с макетен нож, да не се поврежда дървото отдолу плюс това изглежда добре на камера. Продължихме като преместихме другата маса, която е с гърба с инструменти от съседната стая. Тези маса е идентична с тази, само че е сглобена напълно, заедно с гърба за инструменти.

Това, което искам да направя сега е да сваля този гръб и да го боядисам в черно. Използвах черен спрей и очаквах да стане черно, но явно материалът твърде много покриваше боята и се получи по-сивкав цвят, който всъщност ми хареса в крайна сметка и затова реших да го оставя така. Варианта беше да грундирам с нещо дървото преди да нанеса спрея, за да не попива боята толкова много, но в крайна сметка резултата се получи добре.

След това сложихме тези два стелажа от двете страни. Разбира се не съм открил топлата вода с този декор, идеята ми дойде от един youtube-ър, каналът се казва Gerald Undone. На един от стелажите сложихме и 3d принтера, който изглежда доста добре на фон.

Свързване на подсветките

Сигурно сте забелязали, че в студиото доста от нещата имат подсветки. Тези палети имат подсветка. Има подсветка. Има подсветка. Дори и закачалката има подсветка. Но всички подсветки, които съм правил досега в студиото използват стандартна led лента. За този декор искам да пробвам нещо ново и ще използвам ето тази rgb лента, която може с дистанционно да се контролира, колко силно свети и какъв цвят свети. Като може да възпроизведе цял спектър от различни цветове.

Стандартната лента, която използвах до сега има две клеми, с които, когато се захрани с 12 волта свети в определения цвят, в който е произведена да свети. RGB лентата има четири изхода, единият от тях се свързва към плюса, а всеки един от другите три отговаря за цветовете синьо-зелено и червено. Например, ако включа канала на зеленото в минус, лентата ще светне в зелено, следващия канал свети само в червено, а третият само в синьо.

За да се контролират по-прецизно тези цветове, има ето този контролер. Приключих със запояването на лентите, сега остава да ги залепя в долния край на всяко едно от тези рафтчета. Всичко е запоено, залепено и дойде часът на истината – да ги захраним и да видим дали всичко свети, както трябва. Взех малко контейнерчета, в които да държа дребни компоненти – болтчета и такива неща и ето тези четири куфарчета, които идеално паснаха като размер на този рафт, който е на работната маса.

Сложихме и някои други декорации, които освен тематични и добре изглеждащи са и до някаква степен функционални. Още когато планирах този декор знаех, че някъде искам да сложа монитор, на който да се пускат лога и други неща. Тази част беше идеална за него, за това сложих този монитор dell, който е 24-инчов. Към него свързах един google chromecast, чрез който мога лесно да стриймвам съдържание директно от телефона или от компютъра.

Добре, сега нека да поговорим малко за осветлението.

Първо, отзад на тези стелажи и на работната маса сложих led ленти, които са rgb. Относно основното осветление, исках тук да се снима максимално лесно, без да е необходимо време за голям сет тъп на осветление, разпъване на стиви и така нататък. За това реших да използвам осветлението, което е вече тук в студиото – тези китайски фенери, които са на тавана, вътре са с фотографски крушки, които са с висок cri рейтинг, тоест рендират цветовете доста добре.

На тавана има общо три, но средната не я използвам, използвам само страничните 2, защото иначе лицето става доста плоско и не изглежда добре. Дори на една от тях, сега ще ви покажа, сложих едно парче хартия А4, за да може леко да намали светлината, защото крушките са еднакви и без това парче хартия светлината става твърде симетрична и лицето отново губи контраст и не изглежда добре.

Сложих отзад и едно описващо осветление, прожектора използва същата крушка, която е и в китайските фенери. С него се получава едно очертаване от тази страна, което ме отделя от фона. Сега ще ви направя една демонстрация, като загася всичкото осветление и включвам осветителните тела едно по едно, за да видите какво точно правят те.

Очаквайте новите видеа в канала, които ще снимам на този декор, надявам се видеото да ви е харесало, за сега ви казвам чао и бъдете креативни!