Ако искате да сте успешни в Youtube, това са 10 грешки, които трябва да избягвате.

Съдържание с ниска стойност

Най-голямата грешка, която може да допуснете като ютюбър е клиповете ви да нямат добро съдържание. Съдържанието ви трябва да бъде ангажиращо и ценно за вашата аудитория. Независимо дали ще е образователно, забавно или информиращо, видео съдържанието трябва да носи някаква полза за човека, който го гледа.

Лош звук

Втория голям проблем е ако това, което казвате трудно се разбира заради лошо качество на звука. Много пъти съм казвал – преди да дадете пари за нова камера, купете си микрофон. Не е нужно да е скъп, но не използвайте вградения микрофон на телефона или камерата, с която снимате. 

Лошо осветление:

Дори да дадете хиляди левове за камера, ако осветлението ви е лошо, видеото ви ще изглежда аматьорско. Научете основните правила за светлината и построяването на осветление за снимане на видео. Не е нужно да използвате голям брой скъпи прожектори. Стига да знаете как, може да използвате и естествената светлина от прозорец, за да подобрите значително видеата си.

Недостатъчна подготовка

Много начинаещи ютюбъри не отделят достатъчно време за подготовка на видеата си. Това много често води до разхвърляно видео, което не предава ефективно желаното послание. Планирайте видеоклипа си, ако е необходимо напишете сценарий и направете проучване, за да сте сигурни, че сте напълно подготвени.

Прекалена употреба на текст и графики

Въпреки, че добавянето на текст и графики към вашите видеоклипове може да бъде полезно, прекомерното им използване може да направи видеоклипа ви да изглежда претрупан и непрофесионален. Използвайте ги пестеливо и само когато е необходимо.

Скучен монтаж

Скучният монтаж на видеото може да съсипе доброто ви съдържание. Уверете се, че видеото ви е добре редактирано, с добри преходи и динамично темпо. Често се изкушаваме да сложим всичко, което сме записали, но това не винаги е добра идея. Ако част от видеото е скучна или извън темата, може би е добре да я премахнете напълно. Направете скучното говорене по-динамично като покажете покривни кадри или снимате от повече от един ъгъл.

Разчитане само на монетизация с AdSense

Когато гледате видеа в Youtube, сте забелязали, чест време на време се показват реклами. Това е главният начин по който платформата печели пари. Част от печалбата, Youtube споделя със създателите на видео съдържание, чрез програмата AdSense. Въпреки, че звучи много лесно и привлекателно, истината е, че не е лесно да се изкарат много пари само с AdSense. Особено за канали на български, тъй като аудиторията ни е ограничена в рамките на страната. За по-малки и нишови канали дори може напълно да се пренебрегне този тип монетизация. Други начини да вадите пари от канала си са: Партньорства с брандове, афилиейт програми или да промотирате услугите или продуктите на собствения си бизнес.

Пренебрегване на заглавия и тъмбнейли

Преди някой да вземе решение дали да кликне на видеото ви, той вижда заглавието и заглавната картинка. На база на тези две неща решаваме дали да гледаме дадено видео или да го подминем. Без значение е с каква техника снимате и колко добър сценарий имате, ако заглавието и тъмбнейла на видеото ви не са привлекателни за вашата аудитория. 

Очакване на перфектния момент

Аз също съм имал този проблем – например да отлагам снимането на видеа, защото нямам достатъчно добра техника. Или да монтирам едно видео твърде дълго време, за да стане перфектно. Няма перфектно видео. Най-доброто ви видео е това, което е по-добро от последното ви видео! Стремете се да подобрявате уменията си и да публикувате видеа, дори да не са перфектни.

Фокусиране върху броя абонати и гледания

Когато започвате с Youtube е съвсем нормално да не получавате огромен брой гледания на видеата си. Това не трябва да ви обезкуражава, вместо за цифрите, мислете за реалните хора, които стоят зад тях. Дори да имате по 20 – 30 гледания на видео, представете си в момента в стаята при вас да има 30 човека, които слушат какво искате да кажете. Това не е никак малка аудитория. За това вместо да се измъчвате, че сте далече от милиони абонати, мислете за това как да дадете повече стойност със следващото си видео на зрителите, които вече имате.

Ако искате да създавате видео съдържание, но нямате голям бюджет за техника, препоръчвам да гледате видеото “Как да снимаш по-добро видео с телефона си”, както и другите видеа на тази тема в канала.

За сега ви казвам чао и бъдете креативни!