В тази публикация ще ти покажа как превърнах една евтина лампа от Икеа в осветление за снимане на видео. Лампата, която ще използвам е “Лампион HOLMO” от Икеа.

Първо ще ти покажа как постигнах добри резултати с много малко усилия, а след това ще направя малко по-сериозни модификации полампата, за да използвам целият и потенциал.

За да превърна обикновена лампа в осветление за видео, трябва да реша 3 проблема:

  • Светлината е твърде жълта – домашните лампи обикновено се използват с крушки с топъл цвят на светлината (3000к), което е доста по-топло от останалото осветление в студиото ми и светлината, която идва от прозорците. Това може да е проблем, ако тази лампа се използва в комбинация с друго видео осветление или естествена светлина, идваща от прозореца.
  • Светлината не е достатъчно силна – тези лампи обикновено се използват за декорация с доста слаби крушки. За да ми върши добра работа за видео, ще трябва доста по-силна светлина.
  • Светлината не е насочена – трябва да измисля начин да насоча светлината само в една посока. В момента светлината се разсейва във всички посоки и не мога да се възползвам от цялата сила на крушката.

Първия и втория проблем ще реша, като сложа 45 ватова флуоресцентна (енергоспестяваща) крушка. Тази, която ще използвам аз е с температура на светлината 5500 келвина (приблизително температурата на дневната светлина) и е специално предназначена за видео и фотография. Такива крушки можеш да си купиш в магазините за фотография, ОЛХ или Амазон.

Възможно е да се използва и енергоспестяваща крушка за домашна употреба, стига да е достатъчно мощна (над 45 вата) и с дневна температура на светлината (между 5000 и 6000 келвина). Добре е да се съобрази и размера на крушката, защото пространството за крушка в този модел лампа е ограничено от конструкцията.

Ако трябва д аизползвам обикновена домашна крушка, бих предпочел флуоресцентна, а не LED, защото светлината в повечето случаи е доста по-качествена, а LED крушките понякога имат нежелано трептене, което не се вижда с просто око, но може да се забележи във видеото.

Третия проблем ще реша по много семпъл начин – с парче домакинско фолио, което ще захвана от вътрешната страна на хартиения абажур. Така лъскавата повърхност на фолиото ще насочва светлината само в една посока.

На следващите две снимки можеш да видиш теста на осветлението, който направих с предната камера на моя смартфон (Galaxy S6). По време на теста, телефона беше на автоматичен режим на видеото и не съм правил никакви цветови корекции. На първата снимка всички прозорци са изолирани и свети само една лампа в центара на тавана, каквато е ситуацията в повечето стаи в домашни условия. На втората снимка съм сложил лампата, която модифицирах от дясната страна.

Само осветлението в стаята

С допълнителна светлина от лампата

Мисля, че резултатие са доста добри, имайки предвид малкото усилия, които положих. Но сега ще се опитам да стигна още по-далече, като направя някои

по-сериозни модификации на осветлението.

Ще добавя още две такива крушки, така ще имам общо три по 45 вата. Ще добавя и отделно копче за всяка от тях, за да мога да регулирам силата на светлината.

За целта ще махна почти цялото окабеляване на лампата и ще го направя наново. Ако нямаш познания и опит с високо напрежение, те съветвам да не правиш това, без надзор от опитен човек.

Започвам, като отделям тежестта в основата на лампата от металната тръба, която носи крушката.

Самата основа е направена от две части – диск, който служи за тежест и пластмасов капак отгоре, който има декоративна цел. Двете са съединени с малка част с резби в двата края. За да се разделят трябва д асе развие само една гайка.

Ще използвам декоративния капак, за да монтирам на него ключовете за пускане и спиране на всяка от трите крушки. Предпочитам да работя с тези ключове, които се монтират в кръгъл отвор, защото е по-лесно да се направи с обикновено свредло за метал или дърво. Разпробивам капака на 3 места, където ще монтирам ключовете. Правя и още един отвор със същия размер, защото планирам през него по-късно да прекарам кабелите.

Фасунгите, които избрах да използвам имат малка метална планка, която позволява да се монтират странично. Ще използвам 3мм болт, гайка и няколко шайби с гумирано покритие, за да захвана двете допълнителни фасунги за носещата тръба на лампата. Монтирам едната над мястото на оригиналната крушка и една под нея, така че да са на равно разстояние една от друга.

Ще използвам оригиналната фасунга и кабела към нея, но ще елининирам ключа и щепсела. Към новите две фасунги свързвам по един многожичен кабел 2 х 0.5 мм2. Тези два кабела, заедно с кабела от оригиналната фасунга, трябва да минат през отвора, който бях предвидил за тях по-рано върху капака. За да е по-прилежно всичко, захващам кабелите със свински опашки за носещата тръба.

Следва да свържа трите кабела с три ключа и захранващ кабел. Захранващият кабел, който използвам е многожичен 2 х 1 мм2.

След като съм свързал всичко, остава да захвана копчетата за капака

и да монтирам обратно тежестта.

Един от отворите направих по погрешка, тъй като мислех, че ще успея да побера три, а не две допълнителни крушки. За това го закрих с малък стикер.

Време е да сложа и крушките. Слагам обратно абажура и парче алуминиево фолио, за да насочва светлината.

Така изглежда готовата лампа.

Светлината е много силна, а заради абажура от тънка хартия е мека и приятна за снимане на хора и продукти.