Стрийминг във Фейсбук

Видеото на живо е тема, която е доста актуална от 2016 година, когато Facebook Live стана достъпен за всички потребители на платформата. Сигурни, че това е бъдещето на видеото, от Фейсбук инвестираха много усилия в това да рекламират тази функционалност и да накарат повече хора да я ползват. Това все още е невероятен инструмент за формиране на дълбока връзка между брандовете и тяхните клиенти. За съжаление много компании все още го пренебрегват.

Аз самият дълго време не успявах да се потопя надълбоко в тази тема, но сега е времето да го направя. Преди около месец успях да сглобя своето оборудване за излъчване на живо и последните няколко седмици експериментирам доста с него. Дори записах последният си подкаст на тази тема, можеш да чуеш епизода тук: Creative Talk Подкаст – Еп. 2 – За видеото на живо.

Ето някои факти за видеото на живо от изминалата година

  • 63% от хората между 18 и 34 години, редовно консумират видео съдържание на живо.
  • 1 от 5 видеа във Фейсбук са на живо и се гледат 3 пъти по-дълго от обикновените видео записи.
  • През 2020г. се очаква трафика от видео стрийминг да представлява 82% от общия трафик в Интернет.
  • Видеото на живо създава 25% емоционана ангажираност у зрителя. За сравнение, при конвенционалното видео това е 17%.
  • През месец Март 2019 в платформата Twitch е имало 4 463 290 стриймъра.
  • Лайфовете във Фейсбук имат средно 6 пъти повече интеракции от стандартните клипове.

Стрийминг във Фейсбук - от телефона

Достъпно за всеки, навсякъде, по всяко време

Всеки, които има достъп до смартфон и интернет, може с няколко натискания върху дисплея да започне излъчване в социалните мрежи. Не е нужно да имаш специална техника, осветление и камери. Разбира се има как значително да подобриш качеството на стрийма си с допълнителна техника, но за това ще говорим по-надолу.

И все пак, част от чара на живото предаване е, че няма монтаж и всичко е сурово – от теб към зрителя ти. Така, че по-ниското качество звук и не толкова професионално изглеждащото видео в някои случаи могат да подсилят чувството за непринуденост.

Големите социални мрежи вече са в играта

Ето няколко платформи, в които си заслужава да правиш такъв тип съдържание:

  • Facebook – Това е най-масовата социална мрежа, която предлага live video, както за персонални профили, така и за бизнес страници. Ако вече имаш изградена аудитория около бизнес страницата си там, това ще бъде един добър начин да я ангажираш. Възможно е след като завършиш сесията, да публикуваш и запис, за тези, които не са успяли да присъстват по време на стрийма.
  • Youtube – Най-голямата платформа за видео, предлага стрийминг в резолюция full HD. Можеш да извлечеш големи ползи от тази платформа, ако вече имаш някаква изградена база от последователи.
  • Instagram – Видеото на живо в Инстаграм е вертикално и се появява наред с другите Stories. Изключително интересна функция е възможността зрителите ти да изпращат рекуести и да се включват на живо с видео в твоята сесия. Така те могат да задават въпроси или да се включват в разговора.
  • Twitch – Това е изцяло лайф видео платформа, която започна като място за геймъри. Поради бързото и разрастване и набиране на популярност, в платформата бяха добавени и категории, които не са свързани с гейминг – като “Музика”, “Изкуства” и “Фитнес”.

Twitch за смартфон

Няколко стрийминг идеи за твоя бизнес

1. Въпроси и отговори

Така наречените Q&A сесии са много добър начин да започнеш диалог с аудиторията на твоя бизнес и потенциалните ти клиенти. Така едновременно ще ги информираш за продукта или услугата ти, но също така ще се позиционираш като експерт в това, което правиш.

Ако това е първият ти стрийм е доста вероятно първоначално да няма много желаещи да задават въпроси. Това е нормално, създаването на доверие и връзка с аудиторията е нещо, което отнема време. За да избегнеш евентуални неловки моменти е добре предварително да си извадиш лист с 10 – 20 въпроса, които фирмата ти е получавала от свои клиенти – по имейл или като коментари под публикации. Така винаги ще имаш резервен вариант, ако никой не задава въпрос.

2. Покажи как се прави

Ако имаш сладкарница – покажи как се прави най-продаваният ти сладкиш. Ако изработваш фигурки от глина – демонстрирай таланта си на живо, сигурен съм, че зрителите ти ще са впечатлени. Какъв по-добър начин да накараш някой да купи продукта ти от това да му покажеш усилията, които влагаш за направата му.

Жена показва на камерата, какво прави бизнесът и

3. Демонстрирай продукта си

Ако продаваш телефони – покажи функциите на най-новия модел. Ако продаваш прахосмукачки – направи демонстрация, колко добре почистват различни замърсявания и повърхности. Когато зрителят ти знае, че всичко се случва на живо, пред очите му, доверието към теб се умножава многократно!

4. Направи интервю

Всяка ниша има своите уважавани експерти. Ако имаш достъп до такива хора от нишата на твоя бизнес, покани ги да участват в разговор на живо. Свързването на бранда ти с такива личности, повишава доверието на потенциалните ти клиенти. Такъв тип съдържание често е много качествено, защото гостът ти може да сподели с теб и аудиторията ти ценен опит. А с видеото на живо, може да отговаря на живо на всеки един въпрос зададен по време на лайфа.

5. Излъчване на събитие

Събитията могат да бъдат добър извор за всякакъв вид видео съдържание. От ексклузивен поглед зад кулисите, до интервюта с главните участници – всяко офлайн събитие може да стане достъпно и за онлайн аудиториите.

Преминаваме на следващо ниво

Магията на лайф стрийминга е, че е достъпен, но тук ще поговорим за това какво може да се постигне, ако към уравнението се добави професионална техника и софтуер.

Николов криейтив студио

1. Компютър

За да бъде наистина професионален стриймът, трябва да го правим от компютър, така ще можем да използваме специализиран софтуер. С този софтуер, можем на живо да превключваме между различни камери, можем да показваме графики, да пускаме записани видеа или да покажем екрана на компютъра си, за да демонстрираме нещо.  Ще ни трябва и Интернет с висока скорост на Ъплоуд (Upload speed) .

2. Камери

Когато добавим повече от една камера, нещата стават наистина интересни. Това вдига нивото на цялата продукция, прави я динамична и по-интересна за зрителя. Тази динамика кара хората, които ни гледат да се задържат по-дълго. Различните ъгли на камерите ни позволяват да показваме нещата, които правим в детайл (близък кадър), когато е нужно и сед това пак да превключим към общ план.

3. Кепчър устройства

Тези устройства ни дават възможността да свържем професионални камери към компютъра с който излъчваме на живо. Това ни позволява голяма гъвкавост – можем да използваме обективи с различни фокални дължини и всякакви устройства, които се използват в традиционното видео, като слайдери, кранове и стабилизатори.

снимане с няколко камери

4. Осветление и декор

Професионалното осветление е това, което разграничава посредственото от наистина добре изглеждащото видео.  Така наречените професионални стриймъри имат собствено място, което е изградено да създаде приятна обстановка и контекст на това, което ще гледат зрителите. Комбинацията от внимателно подбран декор и правилно изградено осветление, прави сцената красива и приковаваща вниманието.

5. Микрофони

Лошото качество на аудиото в стриймове, които разчитат главно на говорене, може да бъде фактора, който да откаже много голяма част от зрителите да гледат. Добавянето на професионални микрофони осигурява перфектен звук, който достига до зрителя и за него е много по-лесно да се потопи в темата. Така значително може да се увеличи коефициента на задържане на зрителя.

техника за видео

6. Аудио пулт

Когато имаме няколко професионални микрофона, ще ни трябва и нещо с което да ги миксираме и да ги изпратим към компютъра. Повечето компютри не са направени с идеята за перфектно аудио и свързването на микрофон директно към стандартния порт за микрофони не е най-удачният вариант, защото тези портове в повечето случаи не са добре екранирани и се получава доста неприятен шум. Пултовете, които са подходящи за лайф стрийминг, имат USB изход, който предава звука в дигитален формат към компютъра, така се елеминира риска от такива смущения.

7. Едновременно стриймване в няколко платформи

Някои софтуери позволяват да показваме нашето видео на живо едновременно в няколко платформи, например – в Youtube и Facebook. Възможно е да го покажем и в няколко Фейсбук страници едновременно. Така имаме достъп до по-големи аудитории наведнъж.

Професионален стрийминг от Nikolov Creative Studio

Съвсем скоро, в Nikolov Creative Studio ще започнем да предлагаме услугата – професионално излъчване на живо. Целта ми е да улесня бизнесите да се възползват от възможността да показват добре изглеждащо съдържание на живо на своите аудитории, без да се налага да инвестират в скъпа техника и да се учат да я използват.

Комбинацията между функционалното ни студио, професионалната техника и експертизата, която имаме в създаването на видео съдържание за бизнеси, ни позволява да предложим продукт, който максимално ефективно оползотворява бюджета на клиентите ни.

Можем да сме изключително гъвкави с екипа, който ще работи по продукцията ти, за да предложим различни бюджети, съобразени със спецификите на всеки бизнес. Ще ти помогнем с идеята и създаването на сценарий. В студиото ще създадем декор, специално приспособен за твоите нужди и ще заснемем цялата продукция с професионална техника, за да позволим на зрителите ти да се потопят в изживяването и да се влюбят в твоя бранд.

Все още правим тестове на цялата система, за да сме сигурни, че първите стриймове ще преминат гладко. Ако искаш да те уведомя, когато започнем да предлагаме услугата, можеш да ми пишеш на nikolai@nikolovcreative.com. Така ще те вкарам в списък, който ще научи първи за услугата и цените ни. Първите 10 в този списък ще получат оферта за 50% намаление от тази услуга.