До преди няколко години повечето хора от бизнеса не осънаваха, че видеото може да бъде силен маркетингов инструмент. Няколко години по-късно, след като вече видеото е “модерно”, не минава лекция или презентация на маркетингово събитие, в която да не се спомене, колко могъщо е видеото.

Като бизнес видеограф, често имам работни срещи с клиенти, в които се опитвам да им продам услугите си. И ако преди 3 години при срещите си с клиенти, трябваше да ги убеждавам, че видео им трябва, сега вече не ми се налага. Никога. Те го знаят много добре.

Сега обаче имам друг проблем. Много често клиент идва и ми казва:

Искаме да ни направите едно много хубаво видео, което да използваме, за да популяризираме бизнеса си!

Но едно хубаво видео вече не е толкова ефективно или поне не е ефективно в контекста на социалните мрежи. Особено, ако развиваме бизнес профили или правим рекламни кампании в повече от една платформа.

За това в тази публикация искам да поговорим за видео маркетинг стратегията и за това как може с един “видео куршум” да “убиеш” няколко “дигитални заека”.

Шегувам се, никой няма да убива никого. Ще ти дам практически насоки за това как да получиш повече видео съдържание за бюджета си. Като едновременно с това достигаш по-ефективно до твоите аудитории в различните социални мрежи.

Планиране на видео съдържание съобразено с платформите

Идеята тук е да заснемем едно дълго видео, което след това да монтираме по различни начини, така, че да е подходящо за публикуване в по-големите платформи:

  • Youtube
  • Facebook
  • Instagram
  • Linked In
  • Instagram & Facebook Stories (и всички останали платформи, които имат Stories под някаква форма)

По този начин заснемаме само едно видео, а сме навсякъде и то по правилния начин.

Да започнем, като си представим, че правим видео за YouTube

Отправната ми точка, когато правя план за видео съдържание почти винаги е YouTube. Причината е, че това според мен е платформата, която носи най-много на дългоформатно видео (над 5 минути продължителност на видеото).

Потребителите там са свикнали да гледат по-дълги видеа. Както казах, трябва ни да планираме дълго видео, за да може след това да го скъсяваме и преработваме, за да пасне и на другите платформи.

Имаш няколко варианта за създаване на видео за Youtube:

1. Заснемане на бизнес събитие

Така или иначе сте вложили много усилия в организацията на продуктова демонстрация, презентация, семинар или друго бизнес събитие. Заснемането му може често да осигури добро видео съдържание за Интернет.

2. Запис на уебинар

С уебинара е дори още по-лесно да бъде записан и използван отново.

3. Превръщане на статия в сценарий за видео

Може да трябва малка преработка, но статиите често са много добър материал за създаване на видео. По този начин трудът, който си вложил в писане, има потенциала да достигне до повече хора.

4. Писане на сценарий специално за видеото

Добре е да определиш типа съдържание, което ще правиш. Ето две видеа в които давам идеи за съдържание в YouTube:

3 Идеи за Реклама на Услуги с Видео в YouTube

3 Идеи за Видеа в YouTube – За Бизнеси

Формат на видеото

Тук ще навлезем в малко технически детайли, които е важно да знаем, когато планираме видео съдържание за различни платформи. Като казвам формат, имам предвид 2 неща – продължителност и съотношение на страните. Резолюцията също е важен параметър но относно нея съветът ми е простичък – снимай видеата си минимум в 1080p (Full HD)

Формати на видеото за социални мрежи

На горната илюстрация може да видиш, какво точно имам предвид под съотношение на страните на видеото. Ще се опитам да дам някои насоки за това, кой формат е подходящ за различните платформи, според опита ми:

Изхождайки от тази таблица, става ясно, че са ни нужни различни видеа за всяка платформа. За това ще започнем, като заснемем нашето видео във формат 16:9 и времетраене, съобразено с аудиторията ни в YouTube. Това видео може да се публикува в Youtube, но също и в Linked In, ако аудиторията ти там реагира добре на по-дългоформатно видео.

Преди да качим видеото в LinkedIn, е добре да го направим във формат 1:1. LinkedIn, за разлика от Facebook и Instagram, се използва почти по равно от декстоп и мобилни устройства, а квадратният формат изглежда добре и на двете.

След това ще обособим сюжета на видеото на няколко по-малки теми (в повечето случаи се стремя към 3), така, че всяка тема да работи самостоятелно, когато се извади от контекста на цялото видео. Тези по-кратки видеа ще приспособим за публикуване във Facebook и Instagram.

За Facebook можем да си позволим видеата да са до 3 минути, но в повечето случаи е добре да са до 1 мин. Добре работещ формат е 4:5, тъй като 88% от потребителите посещават платформата през мобилно устройство, където консумираме предимно вертикално съдържание.

Същите кратки видеа ще приспособим и за Instagram, там има ограничение за продължителност до 1 минута, с което трябва да се съобразим. Можеш да избереш и съотношение на страните 1:1 или 4:5.

Когато преформатираме видеото за качване в Stories, форматът трябва да е 9:16 (вертикално видео), а продължителността до 15 секунди на стори. Възможно е да качим и едноминутно видео, което автоматично ще бъде разделено на 4 по-малки, 15 секундни сторита.

Субтитри

Ако в YouTube като потребители влизаме целенасочено, за да гледаме видео със звук, то в платформи като Instagram и Facebook не е точно така. В тези платформи често влизаме от места, в които не е уместно да слушаме видеа със звук. Точно за това по подразбиране видеата в Instagram и Facebook тръгват без звук.

За да адаптираме видеата си за тези платформи е добре да им сложим субтитри или надписи по време на видеото, които да предават необходимата информация на зрителите, които гледат с изключен звук.

Има два начина да сложим субтитри във видеото си – чрез вграждане в самото видео по време на монтажа или чрез качване на .srt файл към видеото, от който платформата извлича надписите и точното време в което трябва да се покажат и ги показва автоматично.

И двата начина имат своите плюсове и минуси. Плюса на вграждането в самото видео е, че имаме пълен контрол върху размера и дизайна на надписите. Плюса на качването на .srt файл е, че той може да се индексира и това да помогне със SEO оптимизацията на видеото.

И въпреки, че консумираме видеа в Youtube предимно със звук, препоръчвам, ако имаш възможност, да качваш субтитри и там, под формата на .srt файл или използвайки вградената функционалност за създаване на субтитри. По този начин Youtube и Google ще знаят точно за какво става въпрос във видеото и това може да помогне то да достигне до повече заинтересовани хора.

Планиране на видео съдържание съобразено с аудиториите

Да си представим, че имаш сладкарница в която продаваш пасти. Клиентите ти са възрастни дами, които идват при теб, за да си пият кафето, да ядат пасти и да си говорят. Имаш също имного клиенти, ученици, които идват от близката гимназия.

Това са две коренно различни аудитории, с които ако искаш да комуникираш ефективно, трябва да използваш два коренно различни подхода.

Ако направим видео за тийнейджърите, то ще има модерни думи и неща, които са тренди сред младите и ако покажем това същото видео на възрастните дами, има голям шанс те да не го разберат, или поне няма да е толкова привлекателно за тях.

От тук идва необходимостта да познаваме добре своята аудитория и да говорим на всяка част от нея по подходящ начин. Това означава да правим отделни рекламни кампании и отделни видеа за всеки сегмент от аудиторията ни.

Това не означава, че задължително трябва да организираме отделни продукции за всяки сегмент. Възможно е да направим леки промени в сценария на главното видео, така че след това с малко усилия да направим няколко съобразени със сегментите на аудиторията ни видеа.

Пример от моята работа

Ще ти дам пример със серия от видеа, които планирахме заедно с Limacon Marketing за техния клиент, онлайн печатница We Print.

Започнахме с планирането на главното корпоративно видео:

След това планирахме и малко допълнителни кадри, които да заснемем, за да можем да направим още няколко видеа за Facebook. Всяко от тези видеа показва по една от главните услуги на печатницата:

Както и няколко други видеа, таргетирани към специфични сегменти на аудиторията

Всичко това изглежда като много работа…

Ако се опитаме да приложим всичко казано по-горе, на теория е възможно с един снимачен ден да направим:

  • 3 Youtube видеа, по едно за всеки главен сегмент на аудиторията ни
  • По 4 по-малки Facebook видеа за всеки сегмент – общо 12 видеа
  • над 20 сторита
  • 12 видеа за инстаграм

Това са над 40 видеа…

Ако успеем да го направим, ще спестим доста пари, защото цената и времето отделено за всяко едно видео ще падне драстично. Но не е задължително да прилагаме всичко това на веднъж.

Достатъчно е преди да започнем планирането на видео да сме на ясно за кой сегмент от аудиторията ни е насочено и да говорим само на него.

След това можем да вземем това видео и с леки модификации при монтажа да го приспособим за различните платформи.