Искаш да започнеш собствен Youtube канал и се питаш “каква камера трябва да имам, за да изглеждат видеата ми професионално?”

Ще ти кажа само едно – задаваш си грешен въпрос!

Ако сега навлизаш в света на видеото, първите две неща, които препоръчвам да си вземеш са:

  • Микрофон
  • Осветление

Когато имаш тези две неща и се научиш да ги използваш, видеата ти ще изглеждат доста добре, дори да ги снимаш със смартфона си.

За да докажа теорията си, направих тази демонстрация:

Сравнявам качеството на видеото с и без осветление

Кадърът от ляво е заснет с камерата, която съм използвал за по-голямата част от видеата ми за клиенти, но без никаква друга светлина, освен една много слаба крушка в стаята.

Резултат: много шум, кофти цветове и липса на сепарация между мен и фона.

Десният кадър е заснет с предната камера на много стар модел смартфон, но съм включил два софтбокса, които да ме осветяват.

Резултат: въпреки по-ниската резолюция, цветовете и контраста са доста приемливи, няма шум. Слетлината върху мен е малко по-силна от тази, която стига фона, което създава илюзия за дълбочина.

Какво осветление да избера?

Когато започвах да се занимавам любителски с видео, нямаше много достъпни варианти за осветление, за това изработих първите си две осветителни тела сам.

Видео осветление, което си направих сам

Това са два легена за пране – тъй като в магазина нямаше бели, ги боядисах със спрей, за да не се оцветява светлината в червено. Към тях съм захванал фасунги с енергоспестяващи крушки. Това нещо се закачаше на стойки, които бях сглобил от дървени летви.

На снимката в дясно се вижда и първият ми микрофон. Но за микрофони ще говорим друг път.

Не ти казвам да си правиш осветлението сам

Не че не върши работа, просто вече има доста достъпни варианти на пазара.

Препоръчвам тези два варианта

Ако говорим за достъпно осветление, има два типа осветителни тела, които идват с доста приемлива цена и могат да вършат доста добра работа. Това са по-евтините LED панели и Софтбоксовете с флуоресцентни крушки.

В тази статия ще разгледаме два такива продукта, които препоръчвам, заедно с тяхните предимства и недостатъци.

LED панел Neewer 660

Според мен това е един от китайските LED панели, които предоставят доста добро качество на изработка на сравнително ниска цена.

В момента един такъв панел струва 63 паунда в Амазон UK. Заедно с доставката до България, това прави около 200 лева.

Налична е и по-нова версия с цифров дисплей за 70 паунда.

Често можеш да откриеш обяви за такива панели и в ОЛХ, където цената е около 300 лева. За съжаление не открих друго място от което можете да ги намериш в България.

Използвам такъв панел от около година и съм много приятно изненадан. Изработен е предимно от метал и след година използване е като нов.

Панел Neewer 660

Ето какво получаваш в комплекта:

  • LED панела
  • Плака за омекотяване на светлината
  • 2 бр. батерии
  • 2бр. зарядни
  • Адаптор за включване директно в контакта
  • Калъф за пренасяне

Предимства на LED Панела

потенциометрите за сила на светлината и гнезда за батеериите

Една от най-хубавите функции е регулирането на силата и температурата на светлината. Това става посредством два потенциометъра, единият усилва синята светлина, другия оранжевата.

На задната страна на панела има и две гнезда за батерии, като може да работи с една или две включени батерии. Това означава, че можеш да смениш батерията без да прекъсваш работата на панела. Ако снимаш в студио и не искаш да мислиш за батерии, има възможност да се включи и директно в контакта.

Този тип осветителни тела ще са особенно добри за теб, ако се налага често да снимаш на различни локации и трябва да транспортираш осветлението. Този панел е изключително лек и компактен и много лесно се прибира в калъфчето за транспортиране.

Недостатъци на LED панела

Един от недостатъците на този панел е силата на светлината, която може да бъде недостатъчна в определени ситуации. Разбира се на пазара има и по-големи панели, които са значително по-мощни, но те идват с по-висока цена.

Ако снимаш видеа за Youtube канала си, комплект от два или три такива панела в повечето случаи, би ти свършил добра работа.

добавям лист оризова хартия за омекотяване на светлината от LED панела

Малкият размер на панела може да бъде и недостатък, защото колкото по-малък е източникът на светлина, толкова по-рязка е тя. Това означава, че сенките, които се получават при осветяване на лице например, са по-неприветливи и драматични, което не винаги е желан ефект.

За да направя светлината от панела по-мека, често закачам парче оризова хартия в предната част.

Ако вземеш комплект от два или три панела, има оферти, които включват и поставки. Моя не е от такъв комплект, за това трябваше да му купя поставка допълнително. Предпочетох този вариант, защото не съм голям фен на поставките, които идват в комплектите на по-евтините осветителни тела. В момента използвам тези поставки.

Софтбоксове с флуоресцентни енергоспестяващи крушки

Безспорно най-евтиният вариант за видео осветление. Комплект от 2 софтбокса с по 5 крушки по 45W, поставки и сак за пренасяне, могат да се намерят в Amazon UK за 83 паунда. В ОЛХ подобен комплект струва около 300 лева.

софтбоксове с флуоресцентни крушки - комплект

Преди три години си взех подобен комплект с 3 софтбокса и мога да кажа, че това е една от най-добрите ми инвестиции, въпреки, че тогава цените бяха малко по-високи.

Все още използвам това осветление – единствено съм сменил поставките с по-стабилни. Все още нито една крушка не е изгоряла, а го използвам ежедневно.

Използвам два софтбокса по време на снимките на интервю

Добре, нека да видим какви са предимствата и недостатъците на този тип постоянно осветление.

Предимства на софтбоксовете

Най-голямото предимство е цената – количеството светлина, което получаваш за тази цена е доста голямо. За да си представиш – светлината излъчена от 3 такива софтбокса се равнява на 27 крушки с нажежаема жичка по 100 вата всяка.

Разглобен софтбокс - постоянно осветлениеДругото голямо предимство е качеството на светлината. Крушките, които са в комплекта не са обикновени – те са балансирани да светят с еднакъв цвят светлина – 5500 келвина.

Споменах, че колкото по-голям е източникът на светлина, тя е толкова по-мека, т.е сенките, които се образуват от нея не са толкова рязки. Големите кутии в които се намират крушките на тези комплекти се наричат софтбоксове. Целта им е да направят източника на светлина по-голям, така светлината, която излъчват е доста приятна за снимане на хора и продукти за Youtube.

Недостатъци на софтбоксовете

Проблемът с тези комплекти идва, когато трябва да ги преместиш, за да снимаш на друга локация. Разбира се, те идват разглобени и има опция да се сглобяват и разглобяват, но заради ниско качествената изработка е възможно да се счупят след 5-6 сглобявания. Също така сглобяването отнема доста време.

Често снимам на различни локации с моя комплект, но никога не съм го разглобявал – просто приемам факта, че ще заемат цялата задна седалка на колата. И въпреки това, след 3 години сериозна експоатация, вече виждам края на живота му – проблемът е предимно в плата, който се е протъркал на различни места. И цвета на предната дифузна повърхност се е променил от бяло към жълто.

Твърде меката светлина също е била проблем за мен в някои ситуации, в които имам нужда да пресъздам по-драматична атмосфера.

Какво планираш да снимаш главно?

3 софтбокса с поставки

Ако можеш да си отговориш на този въпрос, изборът на правилно осветление ще е по-лесен. Ако си имаш студио или кътче в офиса, предназначено само за снимане, мисля, че софтбоксовете ще са добър вариант.

Ако видеата, които правиш са свързани с пътуване и снимане на други локации, може би трябва да помислиш за LED панели.

Но независимо какви източници на светлина избереш, след като се научиш да ги използваш правилно, ще видиш сериозно подобрение в качеството на видеата ти.